Klimaat Azoren

img_2006De Azoren liggen in een atmosferisch hogedrukgebied. Dit houdt meestal in dat als het goed weer is op de Azoren, het minder weer is in Europa. Hoewel de Azoren even zuidelijk liggen als Griekenland, Portugal en Zuid Spanje is het klimaat heel verschillend van deze mediterrane streken. De eilanden zijn uitbundig groen, het hele jaar door. Bloemensoorten, veel knolachtige, wisselen elkaar het hele jaar door af. In de winter zien we veel Calla’s en roze Amaryllissen, en in de zomer bloeit de prachtige Gemberplant. De conclusie hieruit kan alleen maar zijn dat het er behoorlijk kan regenen, wolken horen bij de Azoren. Naarmate je meer naar het westen gaat valt er steeds meer regen. Op Flores valt dan twee maal zoveel regen als op São Miguel.

SONY DSCOp de Azoren is de gemiddelde temperatuur tussen mei en september 25 graden, gemiddelde wintertemperatuur 16 graden, de nachten zijn in de zomer niet kouder dan 18 graden, en het vriest nooit op de Azoren, behalve boven de 2000 meter.

Ga voor een actuele weerkaart naar: weersverwachting Horta, Azoren

Aan schone oceaanlucht geen gebrek op de Azoren. Er gebeurt van alles in de lucht. Door de warme wateren van de golfstroom worden de Azoren gekarakteriseerd door een mild subtropisch klimaat, waardoor de temperatuur in de winter niet onder de 15 graden komt, en de zomers niet idioot warm zijn. Vooral rond de bergen kun je het weer zo ongeveer gemaakt zien worden. Wat meestal begint met een klein wolkje, zorgt later in Europa voor lage drukgebieden. De nachtelijke hemel op de Azoren is (vaak) helder en toont je een overvloed aan sterren.

dsc00032Bij stijging neemt de temperatuur af met circa 0,6 graden Celsius per 100 gestijgde meters, en zal de vochtige lucht in de vorm van wolken condenseren. De waterdamp verandert in een druppel, en het gaat regenen. Op de berghellingen hebben zich vochtige bossen ontwikkeld, de nevelwouden. Bergen boven de 500m zijn regelmatig gehuld in de wolken en mist, zodat de toppen niet altijd te zien zijn. Het wolkenspel is zeer fascinerend en veranderd constant. Deze verschijnselen zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid hoog is en het geeft de indruk dat je (in Europa!) de vochtige tropen betreedt! De geuren zijn daardoor ook beter waarneembaar. Omdat de eilanden zeer ver van alle continenten vandaan liggen hebben slangen en andere giftige insecten/dieren de archipel nooit kunnen bereiken.