Historie La Gomera

Guanchen
historie_terrassen_la_gomeraDe eerste mensen zijn rond 500 voor Chr. op het eiland aangekomen, dit waren vermoedelijk berbers uit Noordwest-Afrika, dit is echter nooit bewezen. In de volksmond worden deze bewoners aangeduid als de Guanchen. Zij leefden in grotten in de bergen, die tot op heden te vinden zijn op alle Canarische Eilanden. Ze leefden in stammen met als hoofd van de stam een koning. “Valle Gran Rey” betekent dan ook, dal van de grote koning.

Eeuwenlang waren dit de enige bewoners van het eiland. Rond 1300 na Chr. werd het eiland bezocht door veroveraars uit Portugal. Deze verovering werd afgeslagen, maar er bleven wel Portugezen op het eiland achter. Ook een aanval van de Noormannen werd afgeweerd, tot het uiteindelijk de Spanjaarden in 1406 lukte om een deel van de Guanchen te onderwerpen. Snel hierna werd ook de rest onderworpen en kreeg de Spanjaard Hernán Peraza heerschappij over de Canarische Eilanden.

Columbus
In 1492 deed Columbus tijdens zijn ontdekkingsreizen La Gomera aan, en naar wordt beweerd nam hij water mee voor zijn reis naar Amerika vanaf de Torre del Conde, die ook vandaag nog te bekijken is in San Sebastian.

Spanje
historie_fort_la_gomera
In de 18e eeuw werd La Gomera nog een keer bedreigd door Engelse veroveraars, dit echter zonder succes. Pas in de 19e eeuw werden de Canarische Eilanden rechtstreeks ingelijfd onder de Spaanse vlag. Echter wel met een zekere mate van zelfstandigheid, die tot op vandaag gehandhaafd is. De Canarische Eilanden hebben ook tegenwoordig nog een economische uitzonderingspositie. Het is bijvoorbeeld nog steeds mogelijk taxfree artikelen te kopen in het vliegtuig, terwijl dit in andere Europese landen niet meer mogelijk is.