Geografie La Gomera

geografie_bergen_la_gomeraLa Gomera ligt tussen 28º 13′ en 28º 1′ noorderbreedte en 17º 21′ en 17º 6′ westerlengte. Het is het op één na kleinste eiland van de Canarische Eilanden groep. Alleen Het buureiland El Hierro is kleiner. De andere twee buureilanden zijn La Palma en Tenerife.

Het eiland is zo goed als rond en beslaat ongeveer 373 km². Het hoogste punt van het eiland is de Garajonay met een hoogte van 1487 meter. De Garajonay is tevens de naam van het Nationale park wat om deze berg heen ligt. Dit park beslaat ongeveer 10% van de oppervlakte en ligt midden op het eiland. Het park is door Unesco uitgeroepen tot internationaal cultuurerfgoed. In het park is het altijd vochtig. Regelmatige regenbuien en ook de passaatbewolking die, vooral later op de dag, het woud in nevels hult, zorgen voor ruim voldoende vocht. De passaatwinden en de golfstroom zorgen voor het ideale klimaat op het eiland. Terwijl het ter hoogte van de woestijnen in Afrika ligt, is het op La Gomera altijd lente.

geografie_dorp_la_gomeraHet aantal inwoners van het eiland is de laatste decennia sterk gedaald. Veel inwoners zijn geëmigreerd naar o.a. Venezuela. Het huidige aantal inwoners is ongeveer 16.000. Dit is een gemiddelde van 43 inwoners per km². Het aantal toeristen op het eiland is ook beperkt, er zijn slechts 5000 toeristenplaatsen op het eiland. Het eiland behoort, evenals de andere Canarische Eilanden bij Spanje.

De officiële taal die er gesproken wordt is dan ook Spaans. In de bergen wordt echter nog steeds El Silbo gebruikt. Dit is een fluittaal die is ontwikkeld om de ravijnen te kunnen overbruggen. Door de hoge fluittonen kan men op kilometers afstand met elkaar communiceren.