Geografie Azoren

IMG_0183De eilandengroep van de Azoren bestaat uit vele vulkanen met een weelderige beplanting. De landschappen op de eilanden zijn zeer verschillend: pittoreske dorpen, weilanden, robuuste bergketens met watervallen en bergmeren. Er is een overvloed aan exotische bloemen en planten. Door de warmte en hoge luchtvochtigheid hangt er een geur op de eilanden die je doet denken aan de tropen. De eilanden liggen tussen 36.55° en 39.44° Noorderbreedte en tussen de 25° en 31.15° Westerlengte. Dat wil zeggen op een afstand tussen 1200 en 1500 km ten westen van Lissabon. De afstand tussen de meest westelijke eilandengroep en de kust van Newfoundland bedraagt 2000 km. De afstand tussen Santa Maria (meest oostelijke eiland) en Flores (meest westelijke eiland) bedraagt 600 km.

De Azoren worden samen met Madeira, Canarische en Kaapverdische eilanden ook wel “Macaronesie” genoemd, wat betekent: “gelukzalige eilanden”. Het totale inwoneraantal van de Azoren bedraagt circa 248.000, waarvan de helft op het grootste eiland São Miguel woont. Op Faial wonen circa 15.000 mensen waarvan circa de helft in de hoofdstad Horta.

IMG_0189Omdat de Azoren tot Portugal behoren is de voertaal Portugees. Engels wordt bijna door iedereen begrepen en gesproken. Dit komt door de vele overzeese contacten die deze internationale eilanden hebben.

Vulkanisme
De sporen van dit vulkanisme zijn op alle eilanden nog duidelijk te zien, te voelen of te ruiken. De Azoren vormen de toppen van enorme vulkanen die tussen de 1000 en 2000 meter vanaf de bodem van de oceaan oprijzen. Op sommige eilanden is het nog maar kort gelden dat er vulkanische uitbarstingen voorkwamen. In 1957 en 1958 is Faial aan de westzijde van het eiland nog een aanzienlijk stuk gegroeid door een vulkaan uitbarsting.
De Pico berg vormt het hoogste punt van de Mid-Atlantische rug, delen van deze rug liggen wel 10 km in de diepzee!

De Pico vulkaan slaapt al vele jaren, alleen op de top voel je de warmte en komt er een klein stoompluimpje uit de kegel. Het “slapen” van een vulkaan kan een soort stilte voor de storm betekenen.
In Furnas op São Miguel zijn de zwavelbronnen, pruttelende poelen en kokende waterbronnen de resultanten van de vulkanische activiteit op het eiland.

Op de Azoren is het voorkomen van puimsteenlagen en lavaproppen, die worden geproduceerd door vulkanen die vaak caldeira’s hebben, zeer bijzonder.
De lava is veel taaier omdat het bestaat uit een trachiet die zuurder is dan basalt. Door grote dikte van de aardkorst nabij de Azoren moet de lava een veel langere weg afleggen waardoor de lava van samenstelling kan veranderen. Er is eenIMG_0177 enorme druk voor nodig om de lava via de kraterpijp te laten ontsnappen. De kans is groot dat de lava volledig stolt in de kraterpijp. Vervolgens is werkelijk enorme kracht nodig om de pijp weer open te maken. Als de vulkaan na zijn “rustperiode” deze kracht heeft verzameld kan de uitbarsting zo hevig zijn dat niet alleen de gestolde lava in de pijp maar ook grote delen van de vulkaan zelf worden opgeblazen. Zo ontstaan de caldeira’s en kratermeren.