Flora en fauna La Gomera

Walvissen en dolfijnen
fauna_dolfijn_la_gomera
De oceaan rondom La Gomera is een uitstekend leefgebied voor walvissen en dolfijnen. Er zijn in de archipel 26 soorten waargenomen. Wereld wijd komen er 84 soorten voor. Door de ligging en het klimaat is het een uitste kend leefgebied voor deze bijzondere zoogdieren.

De meest voorkomende soorten direct langs de kust zijn de Indische griend en de tuimelaar. De potvis, zwarte zwaardwalvis, kortsnuitdolfijn, gestreepte dolfijn, gevlekte dofijn, snaveldolfijn, gramper en diverse spitssnuitdolfijnen komen iets verder van de kust regelmatig voor. Snaveldofijnen worden bijna overal rondom de Canarische Eilanden gezien maar vooral ten zuiden van La Gomera. Rondom La Gomera zijn grote groepen Indische grienden gesignaleerd tot groepen met honderd exemplaren. Een groep van 25 exemplaren is hier het hele jaar door.

Laurierduif
Op een groen eiland verwacht je een overvloed aan zoogdieren; Op La Gomera blijkt dit echter niet zo te zijn. Wat er voorkomt is voornamelijk klein wild als konijnen, ratten en muizen. Grotere soorten die er naar ons idee best zouden aarden, zijn blijkbaar nooit op het eiland uitgezet.

fauna_laurierduif_la_gomeraToch is het eiland beslist wel ontdekt door de dierenwereld, er is namelijk een overvloed aan vogels. Veel bekende Europese vogels komen ook hier voor. Verschillende soorten roofvogels, maar ook de voor ons gewone kleine vogels als merel, pimpelmees en roodborst zijn algemeen voorkomend. Ook de grote gele kwikstaart is hier algemeen. Bijzonder op La Gomera zijn de laurierduif en een ondersoort van de tjiftjaf. De laatste komt hier veelvuldig voor en kun je bijna niet mislopen. Maar de laurierduif is vrij zeldzaam en komt alleen op dit eiland voor.

Al wordt dit door velen gedacht, de Canarische Eilanden danken hun naam niet aan de kanarie. Toch komt er wel een soort voor op La Gomera, namelijk de groenbruine kanarie. Deze soort wordt gebruikt om de gele kanarie te kweken die we in de Nederlandse vogelkooi terugvinden.

Reptielen
fauna_hagedis_la_gomeraVerder is er een aantal soorten reptielen als de zwarte Canarische hagedis, de Canarische skink en de reuzenhagedis, die tot 70 cm groot kan worden. Slangen komen op het eiland niet voor, en dat geeft een rustig gevoel tijdens de wandeling.

Insecten
Hoewel wij geen last hebben gehad van insecten, komen er toch een groot aantal voor. Naast alle overbekende en vaak lastige insecten, komen er ook bijzondere en zeldzame soorten voor als de monarchvlinder en de neushoornkever.

Flora
flora_bomen_la_gomeraIn de vijf vegetatiezones op La Gomera groeien meer dan 2000 plantensoorten, waaronder 700 soorten die alleen op de Canarische Eilanden of La Gomera voorkomen. In het prehistorische Parque Nacional de Garajonay groeien dankzij de permanente dauw en hoge luchtvochtigheid meer dan 450 soorten planten en bomen, vaak van zeer grote afmetingen.

Midden in het park ligt een oeroud laurierbos (laurisilva) met bomen tot 20 meter hoog. De laurisilva-begroeiing wordt verder gekenmerkt door ceders, boomheide, jeneverbes, wilgen en een ondergroei van mossen, hulst en varens. Met name het bos El Bosque del Cedro is een typisch voorbeeld van dit vegetatietype.

Vanaf de voet van de bergen tot aan de vloedlijn groeit de Canarische palm, waarvan het sap tot honing (miel de palma) wordt ingedikt. Canarische palmen kunnen wel 25 meter hoog worden en de boom is enkele jaren geleden tot symbool van de archipel uitgeroepen. Op La Gomera staan meer dan 120.000 van deze palmen, meer dan op alle andere Canarische Eilanden samen.

Nabij Alajeró staat de laatste drakenbloedboom van het eiland, de ongeveer 150 jaar oude Drago de Alajeró. De drakenbloedboom is in feite een leliesoort die honderden jaren oud kan worden.

flora_cactus_la_gomeraVerspreid over het eiland groeien tamarisken, doornlatuw (een stekelige, vrijwel bladerloze plant), Canarische dennen, Cistus monspeliensis (een soort zonneroosje), zegge, verschillende aeonium-soorten (vetplantjes), agaves, gagelbomen, cistussen, bosviooltjes, Canarische ooievaarsbek, Hierro-ganzendistel, gele narcis, Napolitaanse look, vijgcactussen, kandelaarwolfsmelk of Euphorbia, Indische laurierboom, Canarische alsem, Canarische steekpalm, Canarische struikmargriet, tweekleurige steenraket, wilde venkel, tabaiba, tajinaste, lamsoor, loogkruid, driekantig look, woldistel, citroenstruik klimvarens, de uitsluitend op La Gomera bloeiende gele Teline gomera en de Woodwardia radicans, de grootste in de vrije natuur voorkomende varen van de Canarische Eilanden.

Laurierbomen
Miljoenen jaren geleden waren verspreid over de hele aarde laurierwouden te vinden. Door de ijstijd verdwenen ze bijna overal, alleen op de Canarische Eilanden, Madeira, de Azoren en de Kaapverdische Eilanden konden zij overleven. Voor de komst van de Spanjaarden was bijna geheel La Gomera bedekt met laurierwoud. Na de verovering door de Spanjaarden werden complete gebieden gekapt voor de aanplant van het lucratieve suikerriet.

In het Parque National de Garajonay komen verschillende soorten van de laurierfamilie voor. De Laurus azorica is op het vasteland van Europa alleen te zien als struik, op La Gomera kan het uitgroeien tot een 25 meter hoge boom. De Ocotea foetens of stinklaurier verspreidt een onaangename geur als de boom beschadigd wordt. Het sap van de Persea indica of Madeiramahonie is giftig.

Onze eigen huiskamerplanten vonden we op La Gomera terug in gigantische omvang. Zo groeien bijvoorbeeld de kerstster en de ficus uit tot ware bomen en ook de cactussen passen niet bij ons in de vensterbank. Dit is overigens ook te zien op alle andere Canarische Eilanden.

Fruitteelt
flora_bananen_la_gomeraVerder is natuurlijk de fruitteelt van belang op La Gomera, bananen zijn nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor de Gomeros. De bananen zijn van een kleine maar zeer smaakvolle soort. Er is tegenwoordig echter grote concurrentie door grotere en goedkopere bananen uit Amerika.

Naast bananenplantages zie je in de tuinen bij woningen ook vaak sinaasappel-, citroen en papayabomen. Dit wordt niet gebruikt als exportartikel, maar is vooral voor eigen gebruik.