Azoren

img_2006 Azoren, de gelukzalige eilanden

Gelegen op de midden Atlantische breuklijn liggen in de azuurblauwe oceaan, negen vulkanische eilanden die tezamen de Azoren archipel vormen. Faial, Pico, São Jorge, Graciosa en Terceira behoren tot de midden groep van de Azoren. De westelijke groep bestaat uit Flores en Corvo. São Miguel en Santa Maria behoren tot de oostelijke groep

De Azoren staan, vanaf de vijftiende eeuw, bekend als tussenstop voor zeelieden die de overtocht naar West-Indië en Noord-Amerika maakten.

Faial, het eiland waar de reis naar toe gaat, heeft door zijn bekende jachthaven een meer internationaal karakter dan de andere eilanden van de midden groep. Het eiland heeft circa IMG_023415.000 inwoners waarvan circa de helft in de hoofdstad Horta woont. Het eiland is ongeveer 21 km lang en maximaal 14 km breed.

De vulkaankrater domineert het landschap van het eiland. Vaak hangt er een wolk rondom deze top terwijl de rest van het eiland overgoten wordt met zonlicht. De vulkaan is 1043 m hoog.

De hoofdstad Horta vormt het kloppend hart van het eiland met de haven als centrum. In de stad komen verschillende barokke kerken voor die het beeld van de stad vormen, gezien vanaf de zee. Verschillende pleinen en parkjes verhogen de sfeer van een Portugese stad waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan.IMG_0046

De rest van het eiland bestaat uit agrarische gebieden, afgewisseld met bossen, ruige kusten, bergen (vulkanen) en kleine dorpjes en gehuchten. Het is hier prima wandelen of rond toeren. De koeien grazen rustig in de wei, die vaak is afgezet met hortensia’s.

De Atlantische Oceaan, waarin Faial is gelegen, biedt een wereld apart met een overvloed aan dolfijnen, walvissen, schildpadden en andere zeedieren. De eilanden São Jorge en Pico zijn meestal goed zichtbaar en zijn eenvoudig per ferry te bereiken.

Bijzonder Portugal